FEM MAIG

Comissió d'Entitats per les Festes de Maig del Poblenou

FESTES DE MAIG

UNA MICA D’HISTÒRIA

Tot comença quan el desembre de 1978 obre les portes l’Ateneu Popular La Flor de Maig gràcies a la pressió popular. Així es recuperava l’emblemàtic edifici de l’antiga Cooperativa Flor de Maig que a partir de llavors acolliria a diverses entitats i iniciatives culturals i cíviques. Tots plegats estàvem començant a redescobrir les llibertats cíviques i al carrer era el millor lloc per expressar l’alegria col·lectiva.

Van ser, doncs, els homes i dones que estaven engegant l’Ateneu Popular La Flor de Maig els que varen decidir fer una festa, al punt quan tot floreix, on hi cabés tothom (associacions, col·lectius, artesans, artistes,…), on cada any els ciutadans del Poblenou ens retrobéssim a la Rambla amb l’esperit de la convivència cívica.

El tronc principal de la festa ha estat des de els inicis i fins el dia d’avui, la Fira d’Entitats i d’Artesans que es fa el diumenge al matí. Els primers anys les entitats que formaven l’Ateneu muntaven alguna activitat divulgativa, una parada central venia poms de flors i es convidava a la Unió de Pagesos a vendre productes de l’hort sense intermediaris. Actualment l’idea de fa 35 anys es manté viva amb un mostrari de la gran diversitat d’entitats de l’actiu social del barri del Poblenou. La Rambla s’omple de parades divulgatives, son més de 100 entitats que cada any gaudeixen d’una jornada al carrer. Literalment els Poblenovins i Poblenovines conquereixen Rambla el matí del diumenge per retrobar-nos tots plegats.

Cal esmentar que l’organització d’aquesta festa, per diverses qüestions s’ha anat transmetin entre diverses entitats, l’any 1992 la Colla del Drac del Poblenou en va assumir l’organització (www.dracpoblenou.cat/publicacions/barretina1.pdf), i l’any 2003 es va crear FEM MAIG perquè des de 2004 agafés l’organització de les festes.

L’any 2015, la FEM MAIG es dissol i es converteix en una Comissió Permanent en el sí de la Coordinadora d’Entitats del Poblenou, qui n’assumeixi la coordinació per tal de garantir la continuïtat de la Festa Major “Petita” del(s) barri(s) del Poblenou.

LES FESTES DE MAIG:

Les dates de celebració de les Festes de Maig seran, preferentment, el cap de setmana del dia 18 de maig o sinó, just el cap de setmana després del dia 18.

Les Festes de Maig son doncs:
– Obertes a totes les entitats, col·lectius i persones que vulguin participar-hi, contribuint-hi d’una forma o altra. Volem que les Festes de Maig tinguin continuïtat en el temps i, de cara a properes edicions, esperem comptar amb més entitats del barri.

– Participatives per garantir la pluralitat dins d’una activitat, les Festes, on s’ha de donar a conèixer el teixit associatiu que ja treballa al barri. Les Festes de Maig volen ser una plataforma, i a la vegada, un punt de trobada per a totes aquelles entitats del barri queés vulguin donar a conèixer.

Com deia el poeta valencià, Vicent Andrés Estellés, “…no et limitis a contemplar aquestes hores que ara venen, baixa al carrer i participa…“.

Així doncs, us animem a participar en les Festes de Maig!